Vad är partnervåld i hbtq-relationer

Våld i en relation kan delas in i tre huvudgrupper: psykiskt våld, fysiskt våld och sexuellt våld. Nedan ger vi exempel på de olika typerna av våld. Är du utsatt för något annat som du upplever som hot eller våld än det som vi nämner nedan – kom ihåg att listan endast är exempel på vad man kan utsättas för. Det viktigaste för att en handling eller ett beteende ska räknas som våld eller hot är DU känner dig kränkt, hotad eller utsatt.

Psykiskt våld

Psykiskt våld innebär att din partner: hånar dig, säger kränkande saker, får skrämmande vredesbrott, hotar att "outa" din sexuella självdefinition/könsidentitet för din familj eller dina arbetskamrater eller andra som du inte är öppen för, hotar att "outa" att du är hiv-positiv, inte låter dig sova, hotar att ta livet av sig själv eller att döda dig, hotar att göra illa dina eller era gemensamma djur eller barn, hotar dina anhöriga, men också förnekar saker som du vet har hänt och får dig att tvivla på dig själv. Det handlar också om att din partner vill kontrollera vem du umgås med, var du är och vad du gör. Förutom att ställa frågor och kräva svar kan din partner utöva kontroll genom att kolla din mobils samtalsregistrering, checka din e-post samt kolla igenom den fasta telefonens nummerpresentatör. Ekonomisk kontroll är också ett slags psykiskt våld. Det kan till exempel visa sig i att din partner vill kontrollera dina pengar, pressar dig att skriva på köpeavtal eller kontrakt som du inte vill, kräver tillgång till dina kontokort, låter dig ensam betala era gemensamma kostnader, lånar pengar utan att betala tillbaka. En annan del är isolering. Uttryck för det är när din partner talar nedlåtande om din familj, din släkt, dina vänner och arbetskamrater och även försöker hindra att du träffar dem eller ställer till bråk när ni ska träffa dem eller andra bekanta. Isolering kan också vara att du inte tillåts att träffa din partners nära och kära utan utestängs från deras sociala umgänge. Att bli kritiserad för hur man skrattar, klär sig, talar, tänker, vad man önskar sig, vem man umgås med, är alltså psykologiskt våld. Många som har erfarenhet av våld i sin relation säger att just det psykologiska våldet kan vara svårt att tala om. Det är lätt att tänka att det är obetydliga saker som man är utsatt för men psykologiskt våld kan göra lika ont i själen som ett slag i ansiktet.

Fysiskt våld

Exempel på fysiskt våld är: nypa, dra i håret, spotta på, klösa, bita, knuffa, sparka, örfila, trampa på, slänga saker på, vrida armen, knytnävsslag, slå med ett tillhygge, hota eller använda kniv, hota eller skjuta med ett vapen, ta stryptag, hålla under vatten.

Sexuellt våld

Sexuellt våld kan vara t ex om du tvingas acceptera otrohet, om du mot din vilja pressas till att titta på pornografi, om din partner tar på dig på ett som känns obehagligt trots att du markerar din ovilja, om din partner använder sexleksaker i ert samliv på ett sätt som du tycker är obehagligt eller smärtsamt, om du tvingas till oskyddad sex, om din partner har sex med dig mot din vilja, om du pressas till sex med fler partners.

Kombinationer av våld

Psykiskt och fysiskt våld kan gå in i vartannat. Om du inte vågar ta upp sådant som du tycker är viktigt för att du är orolig för att din partner ska få ett vredesutbrott eller slå sönder saker, är det ett slags psykiskt våld. Du kanske går med på saker som du egentligen inte vill för du är orolig för din partners ilska. Psykiskt och sexuellt våld kan också sammanflätas, t ex, om du går med på sex för att slippa känna dig tvingad till det.

Källa

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)